Bir İlişkide Çatışmayı Çözmek İçin Birlikte Çalışmak

Bir ilişki ne kadar mükemmel gidiyor gibi görünürse görünsün, kaçınılmaz olarak bir çatışma olacaktır. Genel olarak, bu anlaşmazlıklar üç nedenden kaynaklanmaktadır. Birincisi, paylaşılan bilgi eksikliğidir. İkincisi, her bir kişinin farklı değerleridir. Üçüncü neden kişilik, geçmiş tarih ve dış etkenlerden gelir. Bu nedenler seviyeler olarak adlandırılabilir ve anlaşmazlığın çözülmesi o seviyeye bağlı olarak belirli eylemleri gerektirir. Bir çift, üçüncü seviye kategorisine giren bir sorunu ikinci seviyeden stratejilerle çözmeye çalışırsa, göz göze gelme ve sorunu başarılı bir şekilde çözme şansı düşüktür. Bu nedenle, çatışmanın nedenini belirlemenin ve ilgili olduğu seviyeyi belirlemenin önemi.

Çoğu çatışma, birinci düzey, paylaşılan bilgi eksikliği olarak sınıflandırılabilir. Genellikle üçü arasında çözülmesi en kolay olan bu anlaşmazlıklar, çiftin birbirlerinin duruşunu ve bunu destekleyen nedenleri açıkça duymadığı veya anlamadığı zamandır. Birinci seviye çatışmaları ele almak için çiftlere, iletişim biçimlerini bir savunuculuk modundan soru sormaya geçmeleri tavsiye edilir. Konuşma yavaşladığından ve dikkatli dinleme yapıldığından, her iki taraf da paylaşılmayan veya kaçırılan bilgileri ortaya çıkarmak için çalışabilir. Bu durumlarda, bir “PAC” oluşturmaya yardımcı olur. P ile başladuyduklarını geri koymak veya doğru yorumlandığını teyit etmek. Ardından, bu duruş içinde üzerinde anlaşmaya varılabilecek şeyler üzerinde anlaşın. Son olarak, ek endişeleri gidermek için bir soru sorarak meydan okuyun.

İkinci düzey anlaşmazlıklar, farklı değerlerin sonucudur. Bunları çözmek, onları birlikte çözmeyi kabul etmekle, daha önce üzerinde anlaşmaya varılmış şeyleri belirlemekle ve belirli anlaşmazlığın kaynağını teyit etmekle başlar. Daha sonra çift, alternatifleri belirlemek için birlikte çalışır, diğerlerine göre güçlü ve zayıf yönlerini tanımlar. Çift daha sonra bu alternatifler üzerinde anlaşma olup olmadığını kontrol eder ve her bir ortak, destekledikleri alternatifin en önemli bir veya iki güçlü yönünü belirler. Çift daha sonra bir yaratıcılık alıştırması yapar: birlikte orijinal alternatiflerin en önemli güçlü yanlarını birleştiren yeni bir alternatif formüle ederler. Bu birleştirilmiş alternatif, temel ihtiyaçlarını karşıladığı için genellikle her iki ortak tarafından da hızlı bir şekilde kabul edilir.

Üçüncü seviye anlaşmazlıkları çözmek, dış faktörlerle ilgili olanlar da dikkatli iletişim etrafında toplanır. Bir partnerin diğerinin pozisyonuyla empati kurmasıyla başlar. Bu, bir bakış açısını etkileyebilecek kendi dış sorunlarını tanımayı içerebilir. Gözlem teknikleri ve yansıtıcı dinleme kullanılarak, sorular sorulduğunda, cevaplar dinlendikçe ve ortak paylaşılan bilgilerin duyulduğunu hissettikçe konuşma ilerleyebilir. Son adım, gerekirse zamanın geçmesine izin vermek ve her iki taraf da hazır olduğunda konuyu olumlayıcı bir şekilde gündeme getirmektir.

Sorunları bu stratejilerle çözmek pratik, sabır ve bolca düşünmeyi gerektirir. Bir ilişkideki çatışmayı çözme hakkında daha fazla bilgi için lütfen ekteki kaynağa bakın.


Yorumlar

Yorum Gönder